Türkiye, 2028 yılında resmen Ay’a gidecek!

Türkiye, Chang’e 8 Göreviyle Ay’a Gidiyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin uzaydaki en önemli uluslararası işbirliklerinden birini duyurdu. 2028 yılında Çin’in Chang’e 8 görevi kapsamında Ay’ın Güney Kutbu’na iki uzay aracı gönderilecek.

Türkiye, Ay’a Rover Gönderen Altıncı Ülke Olacak

Bu historik görevle birlikte Türkiye, Ay’a rover gönderen altıncı ülke olacak ve Güney Kutbu’na iniş yapan ilk ülke olma unvanını elde edecek. Çin, Chang’e 8 göreviyle Ay’ın güney kutbunu keşfetmeyi ve gelecekte kurulacak Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu için önemli veriler toplamayı amaçlıyor.

Türkiye, Pakistan, Rusya, Tayland, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkelerle birlikte Chang’e 8 görevine dahil oldu. Görev kapsamında iki mikro keşif robotu (rover) Ay yüzeyine inecek ve burada keşiflerde bulunacak.

Bu mikro keşif araçları, yaklaşık 5 kilogram ağırlığında olacak ve yapay zeka desteğiyle çalışacaklar. Kendi rotalarını belirleyip otonom şekilde hareket edecek olan robotlar, 3D haritalama yapacak ve birbirlerine yön verecekler.

Görev sayesinde Türkiye, Ay’a aynı anda iki rover gönderen ilk ülke olacak ve Ay’ın Güney Kutbu’na keşif aracı indiren ilk ülke olarak tarihe geçecek. ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil, Türkiye’nin Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda özgün bilgi üretmeye ve kritik teknolojiler geliştirmeye devam ettiğini belirtti.

Chang’e 8 görevinin ana hedefi ise Ay’ın Güney Kutbu’nda bulunan Mons Mouton platosuna iniş yapmak olacak. Bu bölge, kalıcı karanlık alanlar içermesi ve su buzu barındırması bakımından büyük önem taşıyor.

Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir