Sıkışan kredi kartına yüklendi: Üzücü haberi bankalar verdi

Enflasyona yenilen vatandaş nakit defterini kapattı. Gıda harcamalarında dahi kredi kartı kullanımı zirveyi gördü.

Alışverişte kredi kartına yüklenen vatandaşın durumunu CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer açıkladı.

SIKIŞAN KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ocak ayında 400 TL olan tulum peynirinin 590 TL’ye çıktığını da hatırlatarak kredi kartıyla yapılan gıda harcamalarının oranının arttığını söyledi. Gürer, 2024 yılı Ocak ile 2025 yılı Ocak arasındaki kredi kartı harcamalarının %62,9 arttığını ifade etti.

Kredi kartı ile yapılan gıda harcamalarının 2024 yılında 57 milyar TL’den 2025 yılında 94 milyar TL’ye çıktığını belirten Gürer, market harcamalarında da benzer bir artış gözlendiğini ifade etti.

2024 Ocak ayında 146 milyar TL olan market harcamalarının, 2025 Ocak ayında 236 milyar TL’ye çıkarak yüzde 61,6’lık bir artış gösterdiğini söyledi. Ayrıca, yemek harcamalarının 2024 yılında 47 milyar TL’den 2025 yılında 80 milyar TL’ye yükselerek yüzde 70,2’lik bir artış kaydettiğini aktardı.

Gürer, TÜİK tarafından belirlenen peynir fiyatlarının halkın karşı karşıya olduğu ekonomik gerçekleri göz ardı ettiğini vurguladı. TÜİK’in bu sepetinin halkın yaşadığı ekonomik gerçeklikle örtüşmediğini ve bu fiyatlar üzerinden enflasyon belirlenerek emekli, memur ve asgari ücretlinin düşük ücretlere mahkûm edildiğini söyleyen Gürer, “Bu süreç, iktidarın talimatıyla oluşturuluyor. Vatandaş, peynir fiyatlarındaki artışla da mağdur durumda” dedi.

ÜZÜCÜ HABERİ BANKALAR VERDİ

Sözcü’nün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 24 Ocak verileriyle hazırladığı haberine göre bankacılık sistemindeki tüketici kredileri 2 trilyon TL’ye, kredi kartı borçları ise 1.8 trilyon TL’ye ulaştı. Bir ayda borç bakiyesi 159 milyar TL, bir yılda ise 1.2 trilyon TL arttı.

Tüketici kredileri ve kredi kartları, bankacılık sistemindeki kredilerin yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Takipteki alacaklar da ciddi bir sorun haline geldi. 24 Ocak itibarıyla takipteki alacaklar 304.9 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartlarındaki takipteki borç, bir yılda yüzde 258 oranında artış gösterdi. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Kasım 2024 arasında 1.7 milyon kişi borcunu ödeyemedi. Borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı bir yılda yüzde 39 arttı.

Related Posts

Türkiye-Tacikistan Ekonomik İlişkileri Güçleniyor

MÜSİAD programında Türkiye-Tacikistan ilişkileri ve ekonomik iş birliğinin artışı vurgulandı.

Malatya-Tacikistan İhracatında Düşüş

MTSO, Tacikistan’a ihracatta %70’lik düşüş yaşandığını ve Büyükelçi’den destek beklediklerini açıkladı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz zammı yansıdı: Maaş tablosu güncellendi!

2025 yılının ikinci yarısında geçerli olacak emekli maaş zammı açıklandı. Temmuz-Aralık döneminde SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 16,67 oranında zam alacak. En düşük emekli aylığı ise Resmî Gazete’de yayımlanan kararla 16.881 TL’ye yükseldi.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.