Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!

“`html

Türkiye’de Obezite Sorunu ve Çözüm Yolları

Son yıllarda dünya genelinde ve Türkiye’de hızla artan obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve düzensiz beslenme alışkanlıkları nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Türkiye’de her 10 bireyden birinin obezite ile ilgili sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Bu durum, hem yaşam kalitesini hem de süresini olumsuz etkilemektedir. Obeziteden kurtulmak için doğru bir tedavi planı ve yaşam tarzı değişiklikleri büyük önem taşıyor. Obezite tedavisiyle ilgili yeni yaklaşımlar ve multidisipliner çalışmaların gerekliliğini tartışmak amacıyla gerçekleştirilen Obezite Akademisi’nde Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, “Türkiye, Avrupa’nın en obez ülkesi konumuna geldi!” ifadesini kullandı.

Obezite Akademisi, yeni tedavi yöntemlerinin yanı sıra çok disiplinli yaklaşımın önemini vurgulamak için düzenlendi. Bilimsel toplantıda uzmanlar Prof. Dr. Emre Yıldırım, Prof. Dr. Salih Boğa ve Prof. Dr. Yusuf Ziya Erzin tarafından dikkat çekici sunumlar gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Salih Boğa

Prof. Dr. Abdullah Emre, “Avrupa’nın en fazla obez bireyine sahip toplumu TürklerdirGünümüzde hem mide balonları hem de endoskopik tüp mide operasyonları ile hastalarımızı obeziteden kurtarabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Kuzey Kıbrıs’tan Azerbaycan’a, İspanya’dan ABD’ye kadar birçok ülkeden katılım gösteren hekimlerin yer aldığı organizasyonda İleri Endoskopi Ünitesi’nin beşinci toplantısı “Obezite Akademisi” adıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Abdullah Emre Yıldırım’ın Açıklamaları:

Obezite, hem dünyada hem de ülkemizde giderek artan bir sorun. Bunun üstesinden gelmek oldukça zor. Nasıl ki hasta olmamak için aşı oluyorsak, çocukluk döneminden başlayarak obez olmamak için çeşitli önlemler almak şart. Türkiye’deki bireylerin %32’si obez. Avrupa’nın en obez bireyleri Türklerden oluşuyor.

Prof. Dr. Yıldırım’dan Obeziteyi Tanımlayan Değerlendirme:

Obezite yalnızca bir hastalık değil, aynı zamanda bir sendromdur. Bu durum, kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere ciddi sağlık sorunları barındırmaktadır ve ölüme davetiye çıkarmaktadır. Üstelik obezite olmak, bir pandemi haline gelen bir sorundur. Neredeyse her 10 kişiden 3’ü obez durumda, bu da yaşam süresini kısaltmaktadır.

Motivasyonun Önemi Üzerine:

Prof. Dr. Yıldırım, obezite tedavisinde motivasyonun kritik rolüne değindi:

Obezite tedavisi hastanın arzusuyla gerçekleşen bir süreçtir. Hastalara durumu anlatmak, ortak çözümler üretmek gerekmektedir. Diyet uygulamak, kilo vermek kolay görünebilir ancak hastaların buna uyum sağlaması için motive olmaları şart. Bunun için multidisipliner bir yaklaşım benimsemek şarttır. Diyetisyenler, endokrin uzmanları ve gastroenteroloji uzmanları bir araya gelmeli ki insanlar sağlıklı kilolarına ulaşabilsin. Motivasyon olmadan kimse kilo veremez.

Prof. Dr. Boğa’nın Günlük Egzersiz Önerileri:

Prof. Dr. Salih Boğa, “Obeziteden kaçınmak için özellikle Akdeniz tarzı beslenmeye özen gösterilmelidir. Günlük egzersiz miktarı, harcanacak kaloriye göre planlanmalıdır. Ayrıca obezite ile ilgili sağlık sorunlarına karşı düzenli doktor kontrollerine gidilmesi büyük önem arz ediyor.

Sürdürülebilir Kilo Kaybı Önerileri:

Prof. Dr. Yıldırım, sürdürülebilir kilo kaybı için şu noktaları ifade etti:

Obezite, sürekli bir tedavi süreci gerektirir. Yaşam tarzınızı değiştirmek zorundasınız. Günlük tükettiğiniz kalori, harcadığınızdan az olmadıkça bu yağ olarak depolanmaya devam edecektir. Bu nedenle, obeziteye tek bir disiplinle yaklaşmamak gerekmektedir.

Fiziksel etkinlik olmadan yalnızca diyetin yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, “İlk ayda herkes kilo verebilir ancak bu süreci sürdürebilmek çok daha önemlidir. Sürdürülebilir hale getirmek için diyet ve egzersiz günlük yaşamın merkezi haline gelmelidir. Kilo verdikten sonra da vücudun bu seviyeyi koruması gerekir. Eğer yalnızca diyet yetersiz kalıyorsa, diğer tedavi seçenekleri de devreye girmelidir. Ameliyat sonrası diyet ve egzersiz yapılmazsa, kilo alma ihtimali yüksektir; bu nedenle temel unsurlar diyet ve egzersizdir.

Sonuç Olarak:

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, obezite tedavisinin öncelikle diyetle başlaması gerektiğini vurgulayarak, “Hastanın günlük kalori alımını kısıtlı tutmalı ve egzersiz ile harcadığı kalori dengesini sağlamak gerekmektedir. Ayrıca düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır. Obezitenin belirli evreleri vardır; bu aşama geçmeden fark edilip önlem almak, obezite ile mücadelede başarıya ulaşmamızı sağlayabilir.

Obezite ve ilaç tedavisi ile kilo veremeyen hastalar için endoskopik tedavi yöntemleri de etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Endoskopik Obezite Tedavi

Obezite sorununun artış nedenlerine değinen Prof. Dr. Salih Boğa, “Beslenme alışkanlıklarındaki bozukluk ve modern yaşam tarzının getirdiği fiziksel aktivite azalması obezite oranlarını artırmıştır. Sonuç olarak, Türkiye Avrupa’nın en obez ülkesi durumundadır.

Obezite ile mücadelede ilk adım her zaman diyet ve egzersiz olmalıdır. Hastaların günlük kalori alımını azaltmalı ve fiziksel aktivitelerini artırmalıyız ki bu dengeyi kilo vermek yönünde değiştirebilelim.

Günümüzde hem mide balonları hem de endoskopik tüp mide yöntemleri, cerrahi müdahale gerektirmeksizin hastaları obeziteden kurtarmaktadır. Bu toplantıda uygulamalı vakaları tartıştık ve ülkemizdeki obez hastalarımıza daha iyi nasıl yardımcı olabiliriz sorusunun yanıtlarını aradık.

(DHA)

“`

Related Posts

Kadınlardan ‘normal doğum’ kampanyasına tepki: Kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz

Kadınlardan ‘normal doğum’ kampanyasına tepki: Kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…