Mersin Limanı’ndaki Batık Gemiler Doğal Yaşam Alanı Oluşturuyor

MERSİN Üniversitesi’nden (MEÜ) Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin Limanı sahasında inceleme yapıp, buradaki batık gemilerin yapay resif görevi gördüğünü söyledi. Prof. Dr. Ayas, “Sadece balıklar değil, deniz kuşları, karabataklar ve martılar da burada dinlenme ve beslenme faaliyetlerini yürütüyorlar” dedi.

Mersin Limanı sahasında çeşitli dava süreçleri nedeniyle batık halde bırakılan 2 gemi çürümeye yüz tutarken, diğer yandan deniz canlıları için yuva oluyor. Bölgede incelemelerde bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, batık gemilerin yapay resif görevi gördüğünü söyledi.

‘ÇOK ZENGİN BİR BİYOÇEŞİTLİLİK VAR’

Prof. Dr. Ayas, “Buradaki enkaz uzun zamandır durduğu için habitat oluşturmuş durumda. Enkazlar yüzey oluşturduğu için mercanlar, süngerler, kabuklular için önemli habitat meydana geliyor. Yine balıklar burada üreme, yuvalama gibi aktivite içine giriyorlar. Önemli bir popülasyon oluşturuyorlar. Bölge, avcılığa kapalı olduğu için koruma alanı yapısına sahip. Çok zengin bir biyoçeşitlilik var. Sadece balıklar değil, deniz kuşları, karabataklar ve martılar da burada dinlenme ve beslenme faaliyetlerini yürütüyorlar. Eğer endüstriyel balıkçılık faaliyetlerine engel teşkil etmiyorsa, batıkların olduğu yerde kalması tercih edilir. Ama işleyişi engel bir durum varsa kaldırılması tercih edilir” dedi.

‘ÇEŞİTLİ SIZINTILAR ORTAYA ÇIKABİLİR’

Gemilerden meydana gelen sızıntıların kirliliğe neden olabileceğini de aktaran Ayas, “Gemilerin hangi şartlarda battığını, ne zamandır burada olduğunu bilmiyoruz. Kirlilik yaratabilir, çeşitli sızıntılar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Related Posts

İmamoğlu: Bu sürecin Türkiye’ye hiçbir fayda getirmeyeceği çok açık

CHP’nin Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, “Bir an önce hukuka dönülmeli, bu yanlış gidişata son verilmelidir. Bu sürecin Türkiye’ye hiçbir fayda getirmeyeceği çok açık.” dedi.

Oyuncak devi 29 şubesini sessiz sedasız kapattı!

İngiltere’nin efsanevi oyuncak mağazası Hamleys 29 mağazasını kapattı. Kapanan şubelerle birlikte şirket 34 çalışanını işten çıkardı.

Talep patladı, hedef 72 ton: Lapseki şeftalisine yurt dışından yoğun ilgi

Lapseki’de 28 bin 900 dekar alanda şeftali, 9 bin 960 dekar alanda nektarin yetiştiriciliği yapılıyor. İlçede verim çağında olan 974 bin 215 şeftali ve 285 bin 840 nektarin ağacı bulunuyor. Ilıman Marmara ikliminin, kış aylarında yeterli soğuklanma …

Ünlü oyuncu Jane Birkin’in çantası 10 milyon dolara satıldı: Dünyanın en değerli çantası oldu

Moda dünyasının en ikonik aksesuarlarından biri olan ilk Birkin çantası, Paris’te düzenlenen açık artırmada 10 milyon dolara (yaklaşık 400 milyon TL) alıcı bularak şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli ikinci moda ürünü ve en değerli çanta oldu.

‘Prompter’ ayrıntısı dikkat çekti… Eski İYİ Partili vekilden ‘Öcalan’ çıkışı: ‘İmralı’yı cezaevi sanıyorduk, stüdyo olmuş…’

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’dan terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın videosuna tepki geldi. “İmralı’yı cezaevi sanıyorduk; stüdyo olmuş” diyen Aydın, “İktidar adeta celladına aşık olmuş bir halde ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki planlarına ne yazık ki aracılık etmektedir. İktidarı eleştiren televizyon ekranları karartılırken, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşına ekran açılmaktadır” dedi.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …