Kayıt dışı denetimlerde 7,4 milyar liralık ceza kesildi

GİB 2024 Yılında 1,1 Milyon Saha Denetimi Gerçekleştirdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yaptığı saha denetimleriyle dikkat çekti. Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla analizler yaparken, uyumsuz mükellefleri belirlemek için çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, ihbar ve şikayetlerle gelen öneriler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında GİB, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve kayıt dışılığa neden olabilecek diğer unsurları detaylı bir şekilde inceledi. Bu denetimler kapsamında bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerine de özel bir önem verildi.

Toplamda 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirilirken, denetimler sonucunda tespit edilen uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi. Ayrıca, 32 bin 255 kişinin tamamen kayıt dışı çalıştığı belirlendi ve bu kişilere toplamda 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.

Kira Beyan Eden Sayısı Arttı

Başkanlık, kira gelirlerine yönelik çalışmalar kapsamında içinde kiracı bulunan 425 bin konutta yoğun bir denetim gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda 376 bin yeni mükellef beyanname vermeye teşvik edildi ve bir önceki yıla göre yüzde 26’lık bir artışla beyanname veren mükellef sayısında önemli bir büyüme sağlandı.

Ayrıca, geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini vermeleri için 55 bin mükellef teşvik edildi ve bu beyannameler sonucunda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, bu yıl da kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünlere Özel Takip

GİB, tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasını başlattığı 2007 yılından bu yana kaçak ürünlerin tespit edilmesi konusunda önemli bir rol oynuyor. Bandrol ekipleri, 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile 600 milyon dal makaronu denetledi. Bu denetimler sonucunda kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ile 120 milyon dal makaron, adli sürece katkı sağlamak amacıyla kolluk kuvvetlerine bildirildi.

132,5 Milyar Liralık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB tarafından nakit kullanımının yoğun olduğu sektörlerde izahat talepleri ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı. Fiziki ve sanal POS cihazlarının yanlış kullanımı ile IBAN üzerinden yapılan tahsilatlarla kayıt dışı bırakılan hasılatlar analiz edildi ve mükelleflerden gerekli açıklamalar istendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin önemine vurgu yaparak, vergiye gönüllü uyumunun önemli olduğunu belirtti. Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede ısrarlı olacaklarını ve vergi kaçakçılarına karşı etkin önlemler almaya devam edeceklerini dile getirdi.

Related Posts

İflas etti sanılmıştı! Aslında hiç gitmemiş, efsane nostaljiyle geliyor

Bir dönemin ikonik dondurma markası Panda, uzun süren sessizliğin ardından yeniden raflardaki yerini almaya başladı. İflas ettiği sanılan marka, aslında sektördeki yoğun rekabet nedeniyle pazar payını kaybetmişti. Ancak üretime ara vermeden varlığını …

İstanbul’da yaşam maliyeti uçtu: Aylık 93 bin TL!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 artış gösterdi. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından …

Mobilya sektöründe sürpriz hamle: Sessiz sedasız bir satın alım gerçekleşti

Alfemo Mobilya, bundan sonra faaliyetlerini Zeren Group Holding çatısı altında devam ettirecek. Zeren Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Yiğit Zeren “Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla Alfemo’nun marka bilinirliğini ve globaldeki büyümesini artıracağız” dedi.

Yabancı hissede yeniden alıma geçti

Yabancı hissede yeniden alıma geçti

Yapay zeka insanları hızla işsiz bırakıyor

Microsoft, dünya çapında iş gücünün %4’üne denk gelen 9.000’den fazla çalışanı işten çıkaracak. Haziran 2024 itibarıyla dünya çapında yaklaşık 228.000 çalışanı olan yazılım şirketi, Mayıs ayında yaklaşık 6.000 çalışanı etkileyen işten çıkarmalar …

En düşük emekli maaşına yapılacak zam belli oldu

TÜİK verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklisi için 6 aylık enflasyon farkı yüzde 16,67 olarak kesinleşti. Gelecek hafta Meclis’e sunulacak kanun teklifi ile en düşük emekli maaşına da aynı oranda zam yapılması beklenirken, böylelikle 14 bin 469 TL’lik en düşük emekli aylığı 16 bin 880 liraya yükselecek.