İnşaat mühendisliği eğitimi sarsılıyor! Yetersiz eğitim, sınırsız yetki..

OZAN ÖMER KADÜKER – Üniversiteler arasında 200’e yaklaşan puan farkları bulunmasının yanı sıra standart bir eğitim yok. Ancak mezun olan her mühendis imza yetkisine sahip. Öyle ki bazı üniversitelerde bir profesör dahi bulunmuyor. Tüm bu eksiklikler bir tarafa, kimi inşaat mühendisleri, hiç gitmeyecekleri şantiyeler için yapı denetim firmalarına 50 bin TL’ye kadar çıkan ücretlerle diplomalarını kiralama yolunu seçiyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna “Türkiye’de yetkin mühendislik uygulamasının hayata geçirilmesi önemli. Lisans eğitiminin ardından mesleki deneyim ve yeterliliği değerlendiren bir sınav uygulanmalı. Yetkinliğini kanıtlayan mühendisler imza yetkisine sahip olmalı ve bu yetki ömür boyu geçerli olmamalı” dedi. Suna, bazı üniversitelerde yeterli eğitim verilmediğine de dikkat çekti. 

‘Kençikuşi’ modeli

Peki, dünyada uygulamalar nasıl? Amerika, Almanya gibi birçok ülkede yetkin mühendisler çalışıyor. Deprem güvenliği konusunda en başarılı ülkelerden olan Japonya’da ise yalnızca ‘Kençikuşi’ ünvanlı kişilerin imza yetkisi var. İnşaat Mühendisi Dr. Seda Şendir Torisu, Japonya’daki sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “Ülkede her mimar-mühendisin imza yetkisi yok, her isteyen bina yapamıyor. Türkçesi mimar-mühendis olan Kençikuşi tanımı 1950’de ‘Kenchikushi kanunu’ ile yürürlüğe giriyor. Kençikuşi olmak için mezun olmak da yeterli değil. Yapı tasarımını yapmak için bilgi seviyeniz hem yazılı hem çizimle ölçülmeli. Üniversiteyi bitiren mimar, sorumlu olarak imza atamaz. Sınavlar ise zor ve geçme yüzdeleri çok düşük. 2022’de bu sınava girenlerin sadece yüzde 33’ü geçti.”

Related Posts

Oyuncak devi 29 şubesini sessiz sedasız kapattı!

İngiltere’nin efsanevi oyuncak mağazası Hamleys 29 mağazasını kapattı. Kapanan şubelerle birlikte şirket 34 çalışanını işten çıkardı.

Talep patladı, hedef 72 ton: Lapseki şeftalisine yurt dışından yoğun ilgi

Lapseki’de 28 bin 900 dekar alanda şeftali, 9 bin 960 dekar alanda nektarin yetiştiriciliği yapılıyor. İlçede verim çağında olan 974 bin 215 şeftali ve 285 bin 840 nektarin ağacı bulunuyor. Ilıman Marmara ikliminin, kış aylarında yeterli soğuklanma …

Ünlü oyuncu Jane Birkin’in çantası 10 milyon dolara satıldı: Dünyanın en değerli çantası oldu

Moda dünyasının en ikonik aksesuarlarından biri olan ilk Birkin çantası, Paris’te düzenlenen açık artırmada 10 milyon dolara (yaklaşık 400 milyon TL) alıcı bularak şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli ikinci moda ürünü ve en değerli çanta oldu.

‘Prompter’ ayrıntısı dikkat çekti… Eski İYİ Partili vekilden ‘Öcalan’ çıkışı: ‘İmralı’yı cezaevi sanıyorduk, stüdyo olmuş…’

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’dan terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın videosuna tepki geldi. “İmralı’yı cezaevi sanıyorduk; stüdyo olmuş” diyen Aydın, “İktidar adeta celladına aşık olmuş bir halde ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki planlarına ne yazık ki aracılık etmektedir. İktidarı eleştiren televizyon ekranları karartılırken, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşına ekran açılmaktadır” dedi.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …