İnşaat Malzemesi Sanayisi Nisanda Yükselişe Geçti
Geçen yılın aynı dönemine göre inşaat malzemesi sanayisinin üretimi, nisan ayında yüzde 15,3 arttı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan aylık sektör raporu, haziran sonuçlarıyla açıklandı.
Bu rapora göre, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,4 azalan inşaat malzemesi sanayisi üretimi nisanda yüzde 15,3 artış gösterdi. Bu yükselişte normal çalışma günlerinin etkisi büyük oldu.
Nisanda, 21 alt sektörde üretim artışı yaşanırken, 2 alt sektörde düşüş görüldü. En yüksek artış yüzde 42,5 ile inşaat amaçlı alçı ürünlerinde gerçekleşirken, plastik inşaat malzemeleri yüzde 28,5 ve çimento yüzde 27 artışla sıralamayı takip etti.
Isıtma ve soğutma sistemleri, metalden kapı ve pencere ürünleri, yalıtımlı kablolar, demir çelik malzemeler, mermer ve granit, ahşap ürünleri, hazır beton gibi alt sektörlerde de çift haneli artışlar görüldü.
Seramik kaplama malzemeleri, metal yapı parçaları, parke döşemeler, inşaat camları, beton ürünleri gibi sektörlerde de artışlar yaşandı. Ancak, seramik sağlık gereçleri ve kilit donanım eşyaları alt sektörlerinde üretim kayıpları yaşandı.
Deprem Bölgesindeki İnşaat Harcamaları Yükselişte
2023 ve 2024’te genel ekonomiden daha hızlı büyüyen inşaat sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme kaydetti. Deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri sektör performansını olumlu etkiledi. Bu ivmenin yılın ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor.
Deprem bölgesinde bulunan 13 ilde toplam 250 bin 636 bağımsız bölüm inşa edilirken, 2023 Nisan-2025 Haziran döneminde inşaat faaliyetleri için 1,15 trilyon lira harcandı. Bu rakam, yıkım, güçlendirme ve diğer alt faaliyetlerle birlikte 1,5 trilyon liraya ulaştı.
Yıl sonuna kadar tüm bağımsız bölümlerin tamamlanması ve ekstra 202 bin 366 bağımsız bölümün bitirilmesi hedeflenirken, bunların yaklaşık 165 bini konutlardan oluşuyor.
İnşaat İşleri ve Siparişler Geriledi
Haziranda mevcut inşaat işleri sert bir şekilde geriledi ancak muhtemel faiz indirimlerinin işleri olumlu etkilemesi bekleniyor. İlk üç aylık gerileme sonrasında mayısta artan yeni iş siparişleri haziranda bir önceki aya göre 1,8 puan düştü.