Duştaki tehlike

Lejyoner Hastalığı ve Önlemleri

Lejyoner hastalığı, akciğerleri etkileyen ciddi enfeksiyonlara yol açabilen, lejyonella adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.

Bakteri genellikle kirli su kaynaklarından veya damlacık yoluyla yayılır ve klima ile ilişkilendirilse de, aslında klima ile sınırlı değildir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, lejyonella bakterisinin binalardaki su tesisatlarında ve sıcak su sistemlerinde birikebildiğini vurgulayarak, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Belirtiler ve Bulaşma Yolları

Lejyonella bakterisi, duş alırken bile bulaşabilir. Duş başlığından saçılan su damlacıkları aracılığıyla solunum yoluyla vücuda girebilir.

Hastalık genellikle ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerle başlar ve viral enfeksiyonlarla karışabilir. Ancak geç aşamalarda bulantı, kusma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Lejyonella bakterileri, duş başlıkları, musluklar, su depoları, hava temizleyicileri ve klimalar yoluyla bulaşabilir.

Su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, lejyonella bakterilerinin üremesini engellemek için önemlidir.

Tedavi ve Risk Grupları

Lejyoner hastalığı, PCR yöntemi ile tanı konularak tedavi edilebilir. Erken teşhis edilmesi durumunda antibiyotik tedavisi etkili olabilir.

65 yaş üstü bireyler, hamileler, çocuklar ve çeşitli kronik hastalıkları olanlar daha yüksek risk altındadır.

Eğer lejyoner hastalığı geç kalınarak tedavi edilmezse, solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Önlemler ve Temizlik

Duş başlıkları ve tesisat düzenli olarak temizlenmeli, içindeki contalar kontrol edilmeli veya değiştirilmelidir.

Nemli ve sıcak ortamlar bakterilerin çoğalması için uygun olduğundan, duş başlıklarının periyodik olarak temizlenmesi önemlidir.

Duş hortumları ve contaların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, klima filtrelerinin değiştirilmesi, hastalığın yayılma riskini azaltabilir.

Related Posts

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!

Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!