ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

Çin İhracatında Artış Devam Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin‘de ihracat artışı yaşanmaya devam ediyor. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı.

Çin’de İhracat Nisan Ayında Arttı

  • Çin’in nisanda ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara yükseldi.
  • İthalatı ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu.
  • Ülkenin ABD’ye ihracatı yüzde 21 düşerken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine yüzde 20,8 ve Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Çin’in bu dönemdeki dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı.

ABD İhracatında Yüzde 21 Azalma, AB Ülkelerine Yüzde 8,2 Artış

Çin‘in bu dönemdeki ABD‘ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ise yüzde 8,2 artış gösterdi.

Analistler, artışın Çin‘in ihracatındaki direnci ve esnekliği yansıttığını belirtti. Çin’in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artarken ithalatı yüzde 6 geriledi.

Ülkenin ihracatı mart ayında 12,4 artış göstermişti. Bu artış, Çinli üreticilerin, ABD‘nin gümrük tarifeleri konusundaki beklentileriyle alakalı olarak önemli bir etkiye sahipti.

Ayrıca, Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre‘de bir araya gelecekler.

Müzakerelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

Bu görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artışlarının ardından gerçekleştirecekleri ilk müzakere olacak.

ABD ile Çin Arasındaki Ticaret Savaşları

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan‘da, birçoğu Çin gibi ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirme kararı almıştı.

Çin‘in karşılık vermesiyle başlayan tarife savaşı sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145‘e kadar yükseltirken, Çin de ABD‘ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirilen ek tarifeleri 90 gün erteledikten sonra Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir