Her yıl 5 santimetre batıyor: 2050’de sular altında kalacak!

New Orleans’ın Batış Tehlikesi: Efsane Şehir Sular Altında mı Kalacak?

Tarihi, kültürü ve müziğiyle dünyaca ünlü New Orleans, artık kendi topraklarının altında kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya.

2024 yılında Tulane Üniversitesi’nden bir araştırmacının katkıda bulunduğu bir çalışmaya göre, New Orleans’ın büyük bölümü yumuşak, süngerimsi turba ve kil topraklar üzerinde kurulu. Ancak bu toprakların zamanla havaya maruz kalması ve ağır binaların baskısı altında sıkışması, çöküşü hızlandırıyor.

Uzmanlara göre, New Orleans artık ABD’de sel ve yükselen deniz seviyeleri nedeniyle en yüksek risk altında olan şehirlerden biri haline geldi.

30 YIL İÇİNDE 24 ŞEHİR YOK OLABİLİR

Körfez ve Atlas Okyanusu kıyısındaki şehirlerin büyük kısmı benzer tehditlerle karşı karşıya. Virginia Tech öncülüğünde yapılan başka bir çalışmaya göre, önümüzdeki 30 yıl içinde 24’ten fazla Amerikan şehri batma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Özellikle 2005’te Katrina Kasırgası’ndan ağır hasar alan New Orleans, sonrasında set ve taşkın kontrol yapıları inşa ederek koruma önlemleri alsa da, bu yapılar nehrin taşıdığı yeni tortuların birikmesini engellediği için batış hızını daha da artırdı. NASA ve Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, en yüksek çökme oranlarının Mississippi Nehri kıyısındaki sanayi bölgelerinde görüldüğünü vurguladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

İklim değişikliği tehdidi de şehrin kaderinde önemli rol oynuyor. NASA’nın 2023 yılında yayımladığı bir çalışmaya göre, artan yağışlar ve yükselen sıcaklıklar, Mississippi Nehri boyunca taşkın alanlarının genişlemesine neden oldu. Bu da New Orleans bölgesinde 10.000 ila 27 bin ek kişiyi risk altına soktu.

Virginia Tech araştırmasına göre sadece New Orleans değil; Miami, Galveston ve birçok diğer kıyı kenti de büyük tehdit altında. Miami’de 2050 yılına kadar 81 bin evin yok olabileceği ve 31 milyar doları aşan ekonomik zarar oluşabileceği öngörülüyor.

Üstelik bu tehdit, daha çok ekonomik ve etnik azınlıkların yaşadığı, tarihsel olarak dışlanmış bölgeleri etkiliyor. Virginia Tech’ten Leonard Ohenhen, “Bu bölgelerde yaşayanlar, deniz seviyesindeki artışın etkileriyle mücadele edecek kaynaklardan büyük ölçüde yoksun,” diyerek sosyal adaletsizlik boyutuna dikkat çekti.

Araştırmacılara göre, deniz seviyelerinin sadece mevcut iklim değişikliği nedeniyle değil, geçmişteki ısınmanın etkileriyle de yükselmeye devam edeceği belirtiliyor. Bu da 2050 için yapılan karamsar tahminlerin büyük oranda kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Tarihi dokusu ve kültürel zenginliğiyle bilinen New Orleans’ın geleceği, alınacak önlemlere ve küresel iklim politikalarının başarısına bağlı gibi görünüyor.

Related Posts

Bekir Bozdağ: Vakti gelince TBMM, seçimi yenileme kararı alıp, sandığı milletin huzuruna getirecektir

Bekir Bozdağ: Vakti gelince TBMM, seçimi yenileme kararı alıp, sandığı milletin huzuruna getirecektir

Muhittin Böcek: Bir ev için minnet edecek durumda değilim!

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’in savcılık ifadesi ortaya çıktı.

En düşük emekli aylığı Meclis’e geliyor

TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki çalışmaları 8 Temmuz’da başlayacak. Genel Kurul’da en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin kanun teklifi de görüşülecek.

Teksas’ta kayıp alarmı: Sel felaketinde 24 kişi yaşamını yitirdi

ABD’nin güneyinde yer alan Texas eyaleti, son yılların en yıkıcı sel felaketlerinden biriyle karşı karşıya. Özellikle Kerr County ve çevresinde etkili olan yoğun yağışlar, Guadalupe Nehri’nin taşmasına ve ani su baskınlarına yol açtı. İlk …

Bu ülkede günlük 100 dolar vergi var ama turistler akın ediyor

Günlük 100 dolarlık turist vergisiyle dudak uçuklatan bu ülke, yine de gezginlerin gözdesi çünkü burada ödenen ücret, doğayı ve kültürü koruma felsefesinin bir parçası olarak görülüyor…

Son dakika… CHP ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş görüşmesi ertelendi

Son dakika haberi… TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in yapacağı görüşme, CHP’li belediye başkanlarına yapılan yeni operasyon nedeniyle ertelendi.