Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Araba Tutmasına Kulaklıklı Çözüm

Araba tutması olarak bilinen hareket hastalığı, birçok kişinin seyahatlerinde karşılaştığı can sıkıcı bir sorundur. Ancak, Japonya’daki Nagoya Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, bu soruna kulaklıklar aracılığıyla çözüm buluyor.

mentoday’ın haberine göre, New Atlas dergisinde yayımlanan çalışmaya göre hareket hastalığının sebebi, gözlerimizin ve vücudumuzun algıladığı hareket ile iç kulağımızın ilettiği duyumlar arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, 100 Hz frekansındaki saf bir sese, 65,9 dBA ses seviyesinde bir dakika boyunca kulaklıklar aracılığıyla maruz kalmak, hareket hastalığı belirtilerini önemli ölçüde azaltabiliyor. Bu yöntem fareler ve insanlar üzerinde test edilmiş ve etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Dengeyi Sağlayan Ses

Söz konusu etki, iç kulağımızdaki dengeyi sağlamada önemli rol oynayan otolit adı verilen kristal yapıların harekete geçmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, göz, kas ve denge sistemleri arasındaki uyumsuzluğu azaltarak mide bulantısının önüne geçmektedir. Ayrıca, ses otonom sinir sisteminin işleyişini düzenleyerek stres tepkilerini azaltmaktadır.

Yapılan çalışma, güvenli bir çözüm sunmaktadır. 65,9 dBA ses seviyesi, işitme hasarına yol açabilecek seviyenin çok altındadır. Deneyde yer alan katılımcılar, bu ses seviyesinde herhangi bir rahatsızlık hissetmemiş ve işitme testlerinde olumsuz sonuçlar görülmemiştir.

Araştırmanın lideri Masashi Kato, “Gelecekte seyahat edenler için konforlu bir deneyim sağlamayı amaçlıyoruz. Ses uyarımı, invaziv olmayan ve uygun fiyatlı bir yöntem olarak hareket hastalığıyla mücadelede büyük bir adım olabilir,” şeklinde açıklamada bulunmuştur. Araştırmacılar, bu yöntemin hareket hastalığı tedavisinde devrim yaratabileceğine inanmaktadır.

Hareket hastalığına karşı başka öneriler arasında yolda okumaktan kaçınmak, akıllı telefon ekranına bakmamak ve rahat kıyafetler giymek bulunmaktadır. Ayrıca, sürücülerin hareket hastalığına yakalanmamasının sebebi, beyinlerinin vücut hareketlerini tam olarak algılaması ve manevraların beklenmedik olmamasıdır. Sonuç olarak, yeni araştırmalar sesin hareket hastalığıyla mücadelede etkili bir çözüm olabileceğini ortaya koymaktadır.

Related Posts

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Dubai’den geldiği Bursa Şehir Hastanesi’nde, sağlığına kavuştu

Kalp yetmezliği şikâyetiyle Dubai’den gelerek Bursa Şehir Hastanesi’ne başvuran Kathleen Kaye Concepcion Alcos (33), minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!

Prof. Dr. Boğa: Türkiye, Avrupa’nın obezite şampiyonu!