Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Türkiye de riskli ülkeler arasındaydı! Kosmos 482 okyanusa çakıldı

Sovyetler Birliği tarafından 1972’de fırlatılan ve Venüs’e ulaşamayan Kosmos 482 uzay aracının iniş sondası, yıllar sonra atmosfere yeniden girerek Hint Okyanusu’na çakıldı.

CHP’li vekilden ‘Giresun’ açıklaması: İhmallerin acı göstergesi

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, dün lisede iki kız kardeşe yönelik düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı.

Keşmir’de patlama sesleri

Hindistan’ın kontrolündeki Cemmu ve Keşmir’de 2 patlama sesleri duyuldu.

Rusya’da ‘Zafer Günü’: Onlarca ülkenin askerleri caddeleri, uçaklar ise göğü kapladı

Rusya, Nazi Almanyası’na karşı zaferin 80. yılını Kızıl Meydan’daki görkemli askeri geçit töreniyle kutladı. Putin ve Şi Cinping birlikte töreni izledi, Ukrayna savaşı ise kutlamalara gölge düşürdü. İlk kez dronlar ve nükleer füzeler de geçit yaptı.

Sapanca Gölü’nde hareketli dakikalar: Pedallı kanoyla alabora olan 3 kişi kurtarıldı

Sapanca Gölü’nde yunus diye tabir edilen pedallı kanoları alabora olması sonucu boğulma tehlikesi geçiren 3 kişi kurtarıldı.

Sapık öğretmene erişim engeli

Indiana eyaletinde çocuklara yönelik cinsel istismarla suçlanan eski öğretmen Brittany Fortinberry, tutuklu bulunduğu Morgan County Cezaevi’nde tamamen izole bir yaşam sürdürüyor. “Scream” veya ülkemizdeki adıyla “Çığlık” filmi maskeleriyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir